miercuri, 26 februarie 2014

Jogging iarna

Odata cu venirea frigului, amatorii de jogging sunt printre primii care au de suferit pentru simplul motiv ca locurile obisnuite de alergat sunt acoperite de zapada sau gheata, iar temperaturile (care pot scadea pana la -20 de grade Celsius) nu sunt tocmai cele mai potrivite pentru a face jogging in aer liber.
De ce nu este alergatul in aer liber sanatos in conditii de frig?
Pentru ca organismul nostru nu a fost programat sa faca fata unui astfel de regim. Conditiile normale de viata pentru om inseamna o temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius si un grad de umiditate mediu, ori in conditiile in care temperaturile scad sub 0 grade, niciuna dintre conditiile de mai sus nu mai este indeplinita.


Practic, alergand in aer liber pe timp de iarna se activeaza conditiile de viata “simpatice” (conditiile de viata normale sunt denumite parasimpatice), astfel ca circulatia sangelui este directionata prioritar catre organele vitale, splina se contracta, iar tractul gastrointestinal isi reduce motilitatea, iar inima este fortata.
Ori, in conditiile in care temperaturile sunt scazute, atunci cu siguranta nimeni nu si-ar dori ca sangele sa fie “impins” catre organelle vitale, iar in extremitati (adica partile cu sansele cele mai mari de a suferi degeraturi) sangele sa nu mai circule la fel de puternic.

In plus, mai exista un risc, chiar si pe spatiile de alergat considerate sigure: el este echivalentul “ghetei negre de pe asfalt” si consta dintr-un strat subtire de gheata, 100% transparent, care este suficient de subtire cat sa nu poata fi observat din prima, insa suficient de gros cat sa provoace dezechilibrul celor care alearga pe el.

Practic, sunt niste riscuri inutile, mai ales ca exista suficiente  alternative.

Jogging-ul in spatii inchise
Alergatul in spatii inchise, fie chiar si iarna, e mult mai recomandat, pentru simplul fapt ca riscurile sunt mai reduse. Si da, exista suficient de multe spatii inchise in care se poate alerga: salile de fitness si stadioanele moderne (se poate obtine aprobare foarte usor pentru a alerga pe pistele interioare) sunt locatiile cele mai potrivite.
Primele au benzi electrice care pot fi utilizate cu orele, iar pistele interioare sunt de asemenea o alternative buna, in mare parte datorita faptului ca podeaua este compusa din materiale cauciucate, oferind astfel protectie in plus ligamentelor, rotulei, gleznelor si soldurilor.

Daca totusi va decideti sa iesiti la jogging iarna, atunci ar fi bine sa respectati urmatoarele:
  1. Daca afara este uscat, atunci cautati un traseu care contine cat mai mult pamant si cat mai putin beton  sau asfalt. De ce? Pentru ca gleznele si oasele piciorului sa resimta cat mai putine socuri;
  2. Alergati doar pe zapada afanata si doar daca sunteti siguri  ca sub zapada nu se afla un strat de gheata;
  3. Imbracati-va bine si uitati de prejudecati: va duceti la jogging pentru voi, pentru sanatatea voastra, astfel ca nu conteaza catusi de putin daca sunteti mai imbracati si purtati caciula si fular. E mai sigur asa, din absolut toate punctele de vedere;
  4. Nu alergati prin zapada topita sau in curs de topire! Niciodata! Sunt mari sanse ca sub stratul de zapada sa se ascunda gheata, astfel ca riscul de accidentare este enorm de mare;
  5. Consumati bauturi calde imediat dupa ce v-ati intors de la jogging pentru a aduce cat mai repede la normal temperatura corpului;
  6. Folositi incaltaminte usoara, dar in care nu intra apa. Acest capitol s-ar putea sa va dea batai de cap, insa in principiu, se gasesc in magazinele sportive ghete de iarna foarte usoare, impermeabile.
  7. Alergati in tempo usor, de maxim 2/4, care sa nu va puna caile respiratorii la grea incercare. Altfel, exista riscul sa raciti grav si prin urmare, sa petreceti cateva zile in casa, fara sa aveti voie sa iesiti sa faceti miscare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu