miercuri, 26 februarie 2014

Despre diete: care este adevarul si ce trebuie sa stiti

Traim intr-o lume in care frumusetea – fie ea artificiala sau nu – are din ce in ce mai multe acceptiuni, o lume in care frumusetea poate fi reprezentata fie printr-o stare hedonista, fie printr-un corp bine slefuit, sau chiar printr-o serie de tatuaje pe corp. Sau prin pierce-uri. Sau prin plasticul fad si fals din sanii si fesele divelor. Insa pentru majoritatea dintre noi, frumusetea inseamna a avea un corp slab, bine definit, nu cu muschi proeminenti ca ai culturistilor, dar care sa fie bine tonifiat si fara de grasime.

Din pacate, pentru cei mai multi oameni, scaderea tesutului adipos este cu mult mai dificila decat acumularea lui, astfel ca, in jurul slabirii s-au construit adevarate industrii (de manipulare mai mult, daca ma intrebati pe mine) si adevarate imperii financiare.
De fapt, slabirea e simpla; lucrurile se complica in cazul oamenilor cu probleme medicale severe, insa chiar si in cazul lor, o dieta adecvata, poate aduce rezultate minunate.

Ecuatia slabirii e simpla: atunci cand numarul de calorii ingerate e mai mic decat numarul de calorii arse, corpul incepe sa foloseasca energia depozitata sub forma de grasime pentru a asigura cerintele necesare unei bune functionari a organelor vitale. Conform nutritionistilor, cea mai sanatoasa cale de a tine dieta e de a avea un raport al macronutrientilor bazat pe urmatoarele cifre: proteine 50% - carbohidrati 45% - grasimi 5%. Si da, ati citit bine: am spus grasimi! Nu ma refer la ulei de floarea soarelui si nici la margarina sau unt, ci la grasimi sanatoase continute de nuci, alune, fistic, etc.

 Dietele din reviste

Stim cu totii de asa-numitele reviste de gospodine, in care apar fel de fel de tipuri de diete (mincinoase, din nou, daca ma intrebati de min), in genul dietei cu usturoi, cu ceai verde sau chiar cu ciocolata. Intre noi fie vorba, ati mai vazut pe cineva care sa slabeasca cu ciocolata? Eu nu. Mecanismul pe care dietele de mai sus se bazeaza este infometarea, plus introducerea unui aliment “special”, care teoretic, ar ajuta corpul sa piarda mai usor din kilogramele in plus. Sigur, in anumite conditii, ceaiul verde, usturoiul, ciocolata pot fi folosite intr-o dieta, dar cu siguranta planul dietetic zilnic nu trebuie sa se bazeze pe ele, mai ales ca, fiind alimente, ele nu au cum sa imbunatateasca arderea grasimilor. Repet, atunci cititi de diete in genul celor de mai sus, elementele pe care ele se bazeaza, nu au decat rol de a va atrage atentia de la faptul ca ele nu sunt decat niste regimuri de infometare si nimic mai mult.
Iar, dupa cum probabil stiti, chiar daca infometarea aduce o scadere in greutate pe termen scurt, ea nu va face decat sa incetineasca modul de actiune al metabolismului, fortandu-l sa se adapteze noilor conditii. Astfel, odata cu reinceperea modului de de viata de dinainte de regim, kilogramele pierdute vor reaparea de indata, iar gratie metabolismului incetinit, riscul de a capata si alte kilograme va fi extrem de mare.

 Cum ar trebui sa arate o dieta?

Ei bine, atunci cand vorbim de dieta si de slabire, trebuie sa va spun ca nu exista cale de mijloc, decat daca apelati la liposuctie. Nu exista nici vreun medicament minune, care va va face sa pierdeti kilogramele peste noapte si nici vreo alta modalitate sanatoasa de a pierde din tesutul adipos, care sa nu implice dieta si sport.
Practic, asa cum am spus si in primele randuri, pentru a slabi, asigurati-va ca fiecare masa contine preponderent proteine (oua, peste, soia, carne de vita) precum si o sursa complementara de energie (carbohidrati cu eliberare lenta, ca pastele, cartofii, orezul, etc). De asemenea, pentru sanatatea voastra, precum si a inimii voastre, introduceti in activitatea zilnica minim 30 de minute miscare. Sigur, in acest mod nu veti slabi peste noapte, insa cu siguranta intregul proces va fi cu mult mai sanatos si mai sigur decat oricare dieta prescrisa de anumiti “guru” ai kilogramelor pierdute.
Ca o concluzie, a fi slab nu e doar consecinta unor anumite tipuri de dieta, ci e un stil de viata ce trebuie mentinut. Altfel, in majoritatea cazurilor, kilogramele in plus apar in scurt timp, iar dupa cum probabil stiti, pierderea acestora se face foarte greu si implica multa munca si resurs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu