miercuri, 26 februarie 2014

Dieta alcalina

Hiperaciditatea gastrica este una dintre cele mai comune conditii medicale.
Mai mult, se spune ca acidoza metabolica (conditie medicala in care ph-ul intern este de sub 7,36) sta la baza tuturor bolilor, dat fiindfaptul ca este in relatie directa cu diferite probleme ale rinichilor, cu diabetul, cu ulcerul si cu multe alte boli interne.
Tocmai de aceea, scopul dietei alcaline este sa aduca ph-ul intern la limite normale si totodata, sa ajute oamenii sa piarda din greutate,nu prin deficit caloric, ci prin inlocuirea unor alimente cu caracter acid cualte alimente alcaline.



Dieta alcalina este o dieta moderna care a luat nastere dindorinta/nevoia oamenilor de a trata/alina hiperaciditatea gastrica si de apreveni sau amana cat mai mult problemele cauzate de acidoza.

Dieta alcalina presupune crearea unui plan alimentar compusdupa cum urmeaza:
a)     75% alimente alcaline, adica caresa aiba un ph mai mare de 7,4, cat mai apropiat de 8;
b)     25% alimente cu caracter acid;
Care este diferenta dintre alimentele acide si cele pentru dieta alcalina?
Categoria variaza in functie de valoarea ph-ului, dupa cumam mentionat si mai sus. Din punct de vedere chimic, alimentele cu caracter acid sunt saturate cu ioni de hidrogen, in timp ce cele alcaline au o structurachimica care permite absorbtia de ioni de hidrogen.
In mod normal, ph-ul intern (cel al sangelui) este de7,38-7,52. Este vital ca ph-ul sa nu scada sub 7, intrucat asta ar putea inducecoma de gradul IV si chiar moartea pacientilor.
Totodata, sangele nu trebui sa aiba un caracter prea bazic,ci doar usor bazic, in caz contrar existand riscul aparitie unor contractiiinvoluntare la nivelul musculaturii, extrem de puternice si de dureroase.

Care sunt alimentele pentru dieta alcalina si care sunt alimentele acide?
In categoria alimentelor acide intra mai toate alimenteletraditionale romanesti, sucurile carbogazoase, produsele de patiserie sibineinteles, bauturile alcoolice. Carnea de pui, de  vita, de curcan, pastele, uleiul rafinat,mamaliga, muraturile (acestea din urma sunt foarte acide!), toate prajiturilesi toti derivatii produselor de mai sus au o aciditate destul de ridicata, acarei valoare poate creste sau scade in functie de modul de preparare.

In categoriaalimentelor pentru dieta alcalina avem:
a)     branza de vaca, castraveti sisalata verde, avocado si toate legumele si plantele comestibile bogate inclorofile;
b)     laptele de soia, bucatile de soia,nuca de cocos, lamaile, meiul, fasolea si hrisca;
c)     catina;
d)     uleiul presat la rece de oricetip;

Apa alcalina, vitala in dieta alcalina
Pentru cei care nu pot mentine procentajul recomandat inaceasta dieta (75% alimente alcaline si 25% alimente acide), este recomandat sainlocuiasca bauturile cu apa alcalina. Orice apa care are un ph mai mare de 7,7este considerata apa alcalina si poate fi consumata in cantitati foarte mari,nefiind in nicio clipa riscul ca ph-ul sangelui sa se mareasca pana la valoricritice. 2,5-3 litri de apa alcalina pe zi ar trebui sa ajute pe oricine samentina in parametrii optimi si sa ajute in permanenta la detoxifierea organismului si curatarea lui de radicali liberi.

Fumatul, interzis!
Fumatul este un obicei care creste extrem de mult aciditateadin corp, lucru care se intampla si in cazul consumului de bauturi alcoolice.Tocmai de aceea, se recomanda ca aceste activitati sa fie reduse la minim saueliminate complet din rutina zilnica, astfel incat corpul uman sa aiba toatesansele sa ramana sanatos si curat. Asadar, fumatul este strict interzis in dieta alcalina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu